Week 5 + 6 + 7 - Reisverslag uit Odense, Denemarken van Jantine Langeveld - WaarBenJij.nu Week 5 + 6 + 7 - Reisverslag uit Odense, Denemarken van Jantine Langeveld - WaarBenJij.nu

Week 5 + 6 + 7

Door: jantineindenemarken

Blijf op de hoogte en volg Jantine

23 Februari 2012 | Denemarken, Odense

Hej (jah, dat lijkt gewoon Nederlands, maar dat zeggen ze ook in Denemarken, ze spreken het alleen uit als Hei :) )

Wo 22 februari

Weer even een nieuw verslag, op het moment dat ik dit schrijf zit ik in de trein, ergens tussen Höör (Zweden) en Odense. De reis die ik afgelopen dagen gemaakt heb, is te zien op één van de afbeeldingen :)

Gistermorgen ben ik met mijn stagebegeleider (Harm) naar Zweden vertrokken voor een ‘meeting’ met de manager van een zaadhandelbedrijf in Zweden. Met hem heb ik een gesprek gehad over de structuur van de Zweedse markt (retailers, supermarkten, traders en PO’s (Producer Organisations)). Hij heeft me gelukkig veel kunnen vertellen, wat mij een hele hoop zoekwerk/vertaalwerk op internet scheelt! :)
Na het gesprek zijn we met z’n vieren (collega van de manager ging ook mee) naar de stad Landskrona gegaan om er te lunchen, jaja luxe :) En na genoten te hebben van een schnitzel met lekkere gebakken aardappeltjes, zijn we nog even bij een Citygross en ICA kwantum gaan kijken. Dit zodat ik even goed kon kijken en vergelijken met Deense supermarkten en de verschillen tussen beide supermarkten kon zien. Citygross is echt een enorme winkel, zo groot heb je ze niet in Nederland, ze hebben er echt van alles! Van eten tot elektronica tot speelgoed, kleding, tuinspullen, verhuisdozen etc. etc. ICA Kwantum is ook een grote supermarkt, maar zonder de niet eten gerelateerde ‘troep’. Ze hebben er wel pannen, bestek etc. maar geen speelgoed en al die andere spullen waarvoor je normaalgesproken niet naar een supermarkt gaat. Ikzelf ken dit helemaal niet vanuit Nederland, volgens mij hebben we suks ook helemaal niet… Maar goed ook, ik ga namelijk niet naar de supermarkt om een spijkerbroek te passen, maar om eten te kopen :P
Ik merk wel dat ik nu heel anders een supermarkt binnenkom, ik kijk meteen naar hoe ruim de gangpaden zijn, of de schappen netjes zijn, hoeveel ‘bullshit’ er te koop is etc. (dat laatste is vooral iets wat veel discounters (denk aan Aldi) en hypermarkten doen (Citygross). Verder is de groente/fruit afdeling natuurlijk het interessantst voor mijn opdracht. In Zweden viel het me op dat bijna alles geïmporteerd wordt, logisch natuurlijk met de teeltomstandigheden hier. Eigenlijk worden bijna alleen openteelt producten hier niet geïmporteerd, bijvoorbeeld: uien, aardappels en appels. Ook paddenstoelen worden niet geïmporteerd. Maar alle andere producten komen vooral uit Spanje, Italië, Marokko en (hoe kan het ook anders) Nederland. Ook is het versassortiment heel anders in Denemarken en Zweden dan in Nederland, ik heb namelijk nog niet vaak gember, koolrabi, knolselderij, verschillende soorten paddenstoelen,10 soorten verse kruiden, en nog wel 10 vruchten/groenten waarvan ik niet eens de Nederlandse naam weet gezien. Verder hebben ze vaak minstens 6 verschillende soorten tomaten, alle kleuren paprika’s los of per drie verpakt. Ook verkopen ze de piepers hier niet netjes verpakt in zakken. Maar staat er een soort kuubkist met een gat in de winkel, waaronder een tafel staat, waar dus alle aardappels op liggen (vaak kan je kiezen uit een stuk of 3 soorten) en dan kan je zelf een zakje vullen. Ideaal naar mijn mening voor de kleinere gezinnen/alleenstaande mensen. Alleen ligt er een nogal pieper onvriendelijke ‘schep’ bij, die ze nogal beurs maakt (niet handig, gezien de moeite die de teler doet om ze zo min mogelijk te beschadigen). Je leest het al, verschillen genoeg, jammer dat mijn verslag daar niet op in gaat :P

Na de bezoeken aan de supermarkten hebben ze me bij het station in Billeberga afgezet, zodat ik de trein naar Höör kon pakken. Hier zou ik namelijk dinsdagmiddag en woensdag op bezoek gaan bij de familie de Kroon. Een familie die 2,5 jaar geleden geëmigreerd is naar Zweden, de oudste dochter, Britt ken ik via mijn broertje en het bollenpellen. Het idee om erheen te gaan had ik al toen ik wist dat ik naar Denemarken zou gaan, maar het was er nog niet van gekomen. Mede omdat het best wel duur is om ‘effe’ naar Zweden te gaan, doordat je sowieso al twee tolbruggen over moet en treintickets hier ook niet al te goedkoop zijn. Dus ik hoopte eigenlijk dat we op een vrijdag naar Zweden zouden gaan, zodat ik dat gelijk kon combineren met een weekendje Zweden. Maar toen ik hoorde dat we op dinsdag naar Zweden zouden gaan dacht ik, nou.. dat wordt dus niets… Maar toen bleek dat Britt vakantie had deze week, gaf dat weer nieuw perspectief! :) Ik heb het voor elkaar gekregen dat ik vandaag vrij kon en in plaats van vandaag zaterdag te werk kan! (Heb echt mazzel met Harm!! :) )
Op het station in Billeberga probeerde ik een kaartje te kopen, maar dat apparaat pikte mijn pinpas niet… Gelukkig stonden Harm en die manager er nog bij, en na het proberen van hun passen kwamen we erachter dat het niet aan mijn pas lag… Dus die manager belde zijn zoon om te vragen of we wat fout deden, welke zei dat dat apparaat al een hele tijd stuk was… Okej… Fijn kon dus geen kaartje kopen. Dus ik ben maar zonder kaartje ingestapt en op zoek gegaan naar een conductrice. Bij haar kon ik een kaartje kopen dus er was gelukkig niets aan de hand :) Maar je zit wel ff van, jahoooor dat heb ik weer… :P
De reis van Billeberga naar Höör ging verder helemaal prima, ik was er zo, klein uurtje treinen met één overstap in Lund. In Höör stond Britt samen met haar moeder me op te wachten op het station, waarna we naar hun huis gereden zijn. Inmiddels was het een uur of half vijf en na het huis bekeken te hebben en wat bij gekletst te hebben zijn we gaan eten. Vervolgens wat tv gekeken/LINDA. Gelezen en nog meer gekletst :) Was erg gezellig, ben erg warm ontvangen en ook leuk om weer eens in een gezin te zijn! :)
Toen naar bed en lekker beetje uitgeslapen :) Vandaag hebben we verder een rondje gelopen door de omgeving van het huis, jammer genoeg was het een beetje shitweer… Mist/mieser.. Maar evengoed leuk om te zien :) Ze wonen bij een prachtig meer, waar ze vorig weekend nog konden schaatsen! En heb foto’s bij mooi weer gezien, dan is het echt prachtig!
Onderweg naar Zweden was het trouwens ook al niet al te mooi weer helaas… Heb over de twee hele grote bruggen gereden, wat normaal gesproken natuurlijk een erg vet gezicht is, met al dat uitzicht enzo… Maar het was nu ook een beetje mistig… Dus kon nieteens de toppen van de brug zien (zie foto’s).
Verder zijn we vandaag effe boodschappen gaan doen bij Citygross en zijn bij het nieuwe huis van de fam. Kroon gaan kijken, ze gaan binnenkort namelijk verhuizen. Erg mooi huis, veel bos om het huis heen en één buurman :P Dat is beter dan niemand en nogsteeds lekker rustig :) Daar hebben we nog een rondje gelopen, en heb ik een paar foto’s geschoten (voelde me net een Japanner haha :) ) maar het was eigenlijk behoorlijk koud :P Dus zijn niet al te lang gebleven. Wederom weer een erg mooie omgeving, heel anders als Nederland (natuurlijk!)
Daarna zijn we nog even naar een Coop geweest, één van de andere supermarkten in Zweden, om daar ook even te kijken voor m’n opdracht.

Week 5:
Maandag was ik nog in Nederland, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag heb ik aan m’n verslag gewerkt op kantoor. Het hoofdstuk ‘Denemarken’ begon toen wel een beetje vorm te krijgen gelukkig!
Donderdag heb ik met Kristian afgesproken, de jongen die Nederlands wilde leren. Was erg gezellig, heb weer een paar dingen in het Deens leren zeggen! :) Verder was het gewoon leuk om iemand te spreken die ongeveer in ‘hetzelfde schuitje’ zit als ik. Hebben ook veel gelachen, hij is helemaal gek van Gers Pardoel en New Kids Turbo :P Nou niet echt de zanger/film met het beste Nederlands maja :P Dus hij wilde weten wat ‘kut wout’ was, wat ‘bagagedrager’ was etc. Dusja, dat zorgde wel voor de nodige humor :)

In het weekend heb ik vrijdag avond de film Iron Man gekeken, kwam er alleen pas op 3/4 van de film pas achter dat de ondertiteling in het Engels was :P Maja, geeft maar weer aan dat m’n Engels wel de goeie kant op gaat! Ik betrap mezelf er ook steeds vaker op dat ik in het Engels denk als ik een hele dag op stage geweest ben! :)
Zaterdagmorgen heb ik fitnessboxing gedaan, tju, dat is me toch een partijtje zwaar! Maar wel lekker om effe bezig te zijn als je de hele week achter de computer gezeten heb! Verder wentelteefjes gemaakt tussen de middag, ook moest er natuurlijk weer een wasje gedraaid worden :) En nog even het winkelcentrum in geweest voor wat boodschapjes enzo :) ’s avonds ben ik naar het ‘welkomstfeest van ESN’ in Retro (discotheek) geweest. ESN is een soort vereniging voor internationale uitwisselingsstudenten :) Dus op dat feest waren alleen maar internationale studenten :) Was wel erg leuk, ook weer een aantal Nederlanders leren kennen :) En o.a. een Fin en Australiër :)
Zondag uitgeslapen en ook moest m’n kamer natuurlijk weer opgeruimd worden :P Verder heb ik aan mijn stageopdracht gewerkt, om de maandag die ik vrij had een beetje te compenseren.

Week 6:
Deze week ben ik verder gegaan met Denemarken, maar ook begonnen met informatie zoeken over zweden :) Doreen (mijn tweede stagebegeleider uit Berlijn) was gelukkig tevreden over de update die ik gestuurd had over mijn verslag :) Dus dat was een pak van m’n hart, want ik loop best wel achter op schema… Maar Doreen zei dat ik natuurlijk wel m’n best moest doen, maar dat het niet een hele grote ramp zou zijn als ik één van de landen niet helemaal of niet kon doen. Dat luchtte wel effe op! :)
Verder heb ik maandag weer ‘class’ zoals we het noemen gehad met Kristian, was weer gezellig. Hij kwam bij het zoeken op internet erachter dat er een nieuwe New Kids was, dus was helemaal blij haha. Oh, en hij had ook het nummer van Oh oh cherso geluisterd. En vroeg zich af wat kankerkop was… Dus ik maar ff uitgelegd dat het in Nederland niet zo gewaardeerd wordt als je dat tegen iemand zegt. :P Hij kan beter andere muziek luisteren voor z’n Nederlands maja :P Z’n uitspraak is trouwens wel echt komisch, maja dat is die van mij in het Deens ook dusja :P Hebben we beide wat te lachen! Denen praten echt alsof ze een aardappel in hun mond hebben die ze uit willen spugen ofzo, echt vaag :P Vooral de å klinkt echt idioot :P
Dinsdagavond heb ik weer gesport, donderdagavond ben ik naar de A-bar gegaan met twee Nederlanders, een Spaanse en Kristian ging ook mee. Was erg gezellig! Weer later thuis dan de bedoeling was natuurlijk, maar vrijdag gewoon weer netjes optijd op het werk en ben ook goed opgeschoten :)
Vrijdagavond was er een feest in de universiteit van Odense, was wel vet om de universiteit zo te zien. Maar verder vond ik het niet zo heel leuk, ik kon maar 8 mensen van de 2000 die er rond liepen en een deel konden we eerst niet vinden… En was moe dus ben al vroeg naar huis gegaan.
Ook we goed, want zaterdag had ik een vol programma :P Onder andere: de was doen, grote schoonmaak, fitnessboxing, boodschappen etc. :P Zondagmorgen heb ik gewerkt, om het laatste restje van de maandag dat ik thuis was te compenseren :) En ’s middags ben ik met Harm een tour over een deel van Fyn (het eiland waar ik op zit) gaan maken. Was erg leuk! Veel gezien en het was echt prachtig weer! (zie ook de foto’s). Onder andere op een oud-vuilnisbelt gestaan, wat nu een natuurgebied was, heel apart! Ook ben ik in Keterminde en Nyborg geweest en langs nog een paar andere kleine plaatsjes.(zie afbeelding) ’s Avonds was ik uitgenodigd om bij Harm en zijn vrouw te komen eten, was weer erg gezellig en heb lekker gegeten, rode kool! :)

Week 7:
Maandag weer gewoon gewerkt, ’s avonds was het wel erg stil, want de meeste studenten die hier wonen hebben vakantie. Dus het kwam wel goed uit dat ik twee daagjes naar Zweden ging :)

Nou dat was ‘m weer! Het is weer een behoorlijk verhaal geworden haha :)
Leuk dat jullie het lezen! :)

Groetjesss, Jantine

Ps. Nog even een leuk weetje; Ze verkopen hier zwangerschapstesten in de SUPERMARKT :P Gewoon bij de Lidl ofzo, naast de kauwgom en tictac :P

• 24 Februari 2012 - 09:44

Lisan:

Weer mooie verhalen meis! Ook mooie foto's. Nu moet ik betweterig doen (haha), maar bij ons verkopen ze ook gewoon zwangerschapstesten in de boodschappenwinkels ;) (en hoe ik dat weet.. ik ben natuurlijk cassiere geweest dus dan krijg je wel eens klanten die dat kopen :P )

• 24 Februari 2012 - 10:03

Jantine Langeveld:

Dankje! :) Maar haha! Echt? Ik heb het echt nog nooit tussen de kauwgom zien liggen in Nederland? Maar moet je het dan niet bij de servicebalie kopen ofzo?